Thursday, March 31, 2011

Verbeteren van quality score bij search engine advertising

Wat is een quality score?

Voordat we aan het werk kunnen met het verbeteren van de quality score, is het belangrijk om te kijken wat een quality score precies inhoudt.
De quality score is de manier van Google om te bepalen hoe relevant de betaalde zoektermen zijn ten opzichte van de zoekers waar op gericht wordt. Quality scores worden bepaald aan de hand van de click trough rates, de keywords, landingspagina’s en de advertentieteksten.

Om een goede positie te verkrijgen tussen de betaalde advertenties is de quality score dus van groot belang en niet alleen de cost per click(CPC) zoals vele denken. Sterker nog, wanneer de quality score van je zoekterm hoger is dan die van de concurrent maar je minder betaalt per klik, kun je alsnog boven je concurrent staan. De quality score bepaalt in combinatie met de cost per click de positie van de advertentie. In principe is dit ook logisch omdat Google hun zoekers kwaliteit wil bieden en informatie die zo relevant mogelijk is aan de gegeven zoekterm. Het is dus niet zo dat de hoogste bieder bovenaan staat maar degene met de beste advertentie.

Tips om de quality score te verhogen

Richt specifiek

Google vindt het belangrijk dat de advertentie zo goed mogelijk aansluit op de zoekterm van de zoeker. Richt de advertenties daarom zo specifiek mogelijk op een bepaald product of dienst. Wanneer de advertentie een te algemene groep bestrijkt, zal de quality score niet vooruit gaan. Wanneer de advertentie gericht is op één product of productgroep, kun je specifieke zoektermen in de advertentie gebruiken en zal de quality score omhoog gaan.

Bijvoorbeeld. Je hebt een bedrijf dat kantoorartikelen verkoopt en je wilt betaald adverteren om de omzet te verhogen. Wanneer je dan advertenties plaatst die verband houden met alle inkjetcartridges ben je niet specifiek genoeg bezig. Voor Google betekent dit dat de zoeker vermoedelijk nadat er op de advertentie is geklikt, het product nog zelf moet zoeken op de website. Wanneer er een advertentie gericht is op één type inkjetcartridge, met het type nummer en de fabrikant in de advertentie vermeld, ziet Google dat de advertentie erg relevant is voor de zoekopdracht. Google zal dit dan altijd hoger waarderen dan een algemene advertentie voor meerdere types.

Aantrekkelijke advertenties schrijven

Het schrijven van goede advertenties is hetgeen wat het verschil maakt met de concurrent. Wanneer jouw advertentie aantrekkelijker, relevanter en overtuigender is dan die van de concurrent, zal de zoeker altijd op jouw advertentie klikken, zelfs wanneer je een lagere positie hebt. De zogenaamde click trough rate schiet daardoor omhoog en die zal de quality score ook opdrijven. Gebruik daarom overtuigende teksten en geef aan in je advertentie wat de zoeker graag wil lezen. Aanbiedingen of kortingen doen het altijd goed en een type nummer zorgt voor herkenning bij de zoeker. Daarnaast kun je informatie geven over voorraad en de zoeker vragen om een handeling uit te voeren ‘Bestel direct!’, ‘op=op’ en ‘vraag nu een offerte aan!’. Tenslotte is het belangrijk om in de URL het product te laten terug komen. Wanneer daar alleen http://www.kantoorartikelen.nl wordt weergegeven zullen zoekers minder snel klikken dan wanneer er http:///www.kantoorartikelen.nl/HP27 wordt weergegeven. De eerste URL geeft aan dat de zoeker op de homepage komt en vandaar zelf naar het product moet gaan zoeken terwijl de laatste URL aangeeft dat de zoeker al op een productpagina komt.

Landingspagina

De pagina waar de zoeker op uitkomt wanneer hij of zij op de advertentie heeft geklikt, is de landingspagina. Veel bedrijven maken speciale pagina’s binnen hun website aan voor search engine advertising. Daardoor kunnen ze deze pagina’s specifiek richten op de zoekopdracht.
Het is belangrijk om te weten dat een landingspagina de quality score niet kan verhogen maar alleen kan verlagen. Zorg er daarom voor dat de landingspagina daarom in orde is. Hier wat belangrijke tips:

  1. Gebruik originele tekst op de pagina’s. Zorg ervoor dat deze uniek is en niet gekopieerd van andere pagina’s of websites.
  2. Vermijd pop-up advertenties.
  3. Vul landingspagina’s met informatie over de zoekopdracht en niet met andere aanbiedingen of onderwerpen.
  4. Zorg ervoor dat de pagina snel laadt.

Let wel, dit zijn enkel tips die ervoor zorgen dat de quality score niet wordt verlaagd door de landingspagina. Het optimaliseren van de landingspagina voor conversies is dus niet hetzelfde.

Monitoren

Houd de keywords en advertenties goed in de gaten wanneer je een campagne hebt lopen. Wanneer sommige teksten van advertenties totaal niet scoren kan dit negatieve gevolgen hebben voor de quality score. Verander of verwijder deze daarom op tijd zodat enkel de goede advertenties overblijven. Wanneer de quality van je keywords over het algemeen een stabiele indruk geven, is het niet nodig om er heel strak op te zitten.

Tot zover dit bondige blog. Mocht je aanvullingen hebben, dan zie ik deze graag hieronder verschijnen.


Bram Draaijer

No comments:

Post a Comment